Zanieczyszczenie środowiska osłabia działanie szczepionek
2 września 2006, 18:11Zgodnie z najnowszymi doniesieniami, wystawienie na działanie polichlorowanych bifenyli (PCB), związków stosowanych m.in. jako płyny hydrauliczne, dodatki do farb oraz lakierów, środki impregnujące, zmniejszaja reakcję układu odpornościowego na szczepienie.
Tłuszcz tłuszczowi nierówny
28 sierpnia 2008, 11:00Komórki tłuszczowe osób otyłych nie działają równie dobrze jak ich odpowiedniki u ludzi szczupłych. Chora tkanka tłuszczowa może wyjaśniać, czemu u pacjentów z nieprawidłową wagą częściej występują cukrzyca, choroby serca czy udary (Diabetes).
Mirra obniża cholesterol
29 grudnia 2009, 09:42Eksperymenty laboratoryjne wykazały, że mirra, wysuszona gumożywica drzew balsamowych, ma właściwości obniżające poziom cholesterolu (International Journal of Food Safety, Nutrition and Public Health).
Dużo tłuszczu + brak enzymu = niewydolność serca
13 września 2011, 10:54Dieta wysokotłuszczowa szkodzi. Ale za pośrednictwem jakich mechanizmów? Podczas eksperymentów na myszach Amerykanie wykazali, że przy braku enzymu HDAC3, który reguluje ekspresję genów istotnych dla metabolizmu tłuszczów i wytwarzania energii, dochodzi do rozwoju kardiomiopatii przerostowej ze wszystkim jej konsekwencjami.
Ze wzrostem rozmiaru spódnicy rośnie ryzyko raka piersi po menopauzie
29 września 2014, 16:56U kobiet, u których od połowy 3. dekady życia co dziesięć lat rozmiar spódnicy rósł o 1 jednostkę, ryzyko rozwoju raka piersi po menopauzie jest aż o 33% wyższe. Ogólny wzrost wagi w dorosłości to znany czynnik ryzyka raka piersi, ale rozrastająca się talia wydaje się szczególnie szkodliwa.
Jedno awokado dziennie pomaga zapobiegać miażdżycy
29 października 2019, 05:10Badacze z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii wykazali, że u dorosłych z nadwagą bądź otyłością spożywanie 1 awokado dziennie wiąże się z niższym poziomem frakcji małych gęstych LDL oraz utlenionych lipoprotein niskiej gęstości. To zaś oznacza obniżone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Gruby i kuloodporny
1 lipca 2007, 21:15Jak grubą warstwę tłuszczu powinien mieć człowiek, by zatrzymała ona wystrzelony pocisk, nie dopuszczając do uszkodzenia narządów wewnętrznych? To nietypowe, oględnie mówiąc, pytanie zadali sobie dziennikarze z witryny internetowej The Naked Scientist, a w uzyskaniu odpowiedzi na nie pomogli im naukowcy z Cavendish Laboratory Uniwersytetu w Cambridge.
Walka z otyłością dzięki... tkance tłuszczowej?
15 czerwca 2009, 23:44Brunatna tkanka tłuszczowa, zdolna do spalania tłuszczu i wytwarzania w ten sposób ciepła, u wielu ludzi nie zanika w okresie dzieciństwa, jak dotychczas sądzono. Wprost przeciwnie - jak wynika z najnowszych badań, posiada ją aż 6% osób dorosłych.
Podwójne ćwiczenie
6 kwietnia 2010, 08:04Lekkie ćwiczenia fizyczne w czasie ciąży korzystnie wpływają na przyszły stan zdrowia dzieci, ponieważ jest to sposób na kontrolowanie wagi już w łonie matki (Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism).